Mindig tudtam, hogy majdnem hét éves fiamnak vannak tervei az élettel. Tegnap este azt mondta, polgármester lesz Kecskeméten... Úgy kezdődött, hogy míg Janka írta a leckét, jól rákészültünk, hogy olvasunk a Micimackóból. Ez a verzsöny még egy régi, Postabankos kiadás, de valamiért nem olvastam fel még nekik Princz Gábor kedvesolvasózását, melynek végén kijelentim "...ez a kötet ott lesz gyermekei unokáinak könyvespolcán - olyan biztos, minthogy van, és lesz is hely, ami igazán közel áll Önhöz!

Nem kívántam nekik felolvasni, mert akkor nem bírtam volna, ki, hogy ne jegyezzem meg, melyik az a hely, amit Princz Gábor megérdemelne, ami igazán közel áll hozzá a huszon-harminc milliárdos ármánykodása miatt  (és hogy azon a helyen hány ezerszer olvashatná el a Micimackót...). Azt hiszem, ez az egy jó volt (meg, azt hiszem, a Kis herceg újra kiadása), amit pozitívumként fel tudnék hozni mellette.

Szóval nekifeküdtünk, én meg félretettem a Menyhárt Jenős könyvet, mire Csongi megkérdezte, mit olvasok. Vázoltam neki a tényálladékokat, melyeket Jenő megállapított a környezetünk rombolásáról, meg arról, hogy nem lenne rossz mielőbb elkezdeni rendbe tenni mindazt, ami a mi élhető környezetünket jelenti. Beszélgettünk a széndioxidól, szémnonoxidról, az üvegház hatásról, a globális felmelegedésről, a jégmezűk felolvadásáról, a tengerszint emelkedéséről, és arról, vajon miért nem aknázzuk ki megfelelően a természet adta energiaforrásokat, mint a szél, a nap, a víz. (Beszélgettünk a maghasasáról, az atomról, az atombombáról, a magyar vonatkozásokról, Szilárd leóról, Teller Edéről, meg a többiekről, Paksról, HIiosimáról és Nagasakiról, az Enola  Gay-ről..)

Az én kicsi fiam, izgatottságában felpattant (mindig úgy szokta, ha valami nagy bejelentése van, hogy felugrik a székről, ágyról, szőnyegről, és - hogy nyomatékot adjon mondandójának - egyszerűen nem bír leállni. Jár keze, lába, szája, mi meg csak ámulunk, hogy:

- micsoda ötletek buggyannak ki kis fejéből
- honnan szedi ezekhez azt a tudományos megalapozottságot
- és mikor fog vajon: visszaülni, és folytatni az evést, lefeküdni és végre elaludni, vagy elkezdeni öltözni és elindulni a suliba.)

Felpattant hát, szemei izzottak, és bejelentette, ő, biz' Kecskemét polgármestere lesz, és mindekinek megmondja majd, hogy kötelező napkollektorokat meg szélerőműveket telepíteni, és nem engedi, hogy szénnel, fával, gázzal fűtsenek, melegítsenek az emberek.

Mondtam neki, ez nagyon bölcs ötlet, csak nem baj, ha tudja, hogy ezek a dolgok baromi drágák egy átlagember számára, és nehéz lenne őket kötelezni, és még ha akarnák is, nem tudnák megfizetni az árát.

Abban maradtunk hát, hogy akkor inkább tudós  lesz, kitalálja, hogyan lehetne minél olcsóbbá tenni a természetes energiák felhasználását, hasznosítását, és - miután ez megvan - polgármesterként bevezetheti a környezettudatos kötelezettségeket. És akkor lehet, hogy a gyerekei és az unokái is túlélik a maguk néhány évtizedét úgy, hogy nem kell kopoltyút növeszteniük...

Szolgálati közlemény:
Fenti képeken a leendő polgármester látható, munka közben!
 


 

 

Szerző: humanick  2009.02.04. 12:54 Szólj hozzá!

Címkék: csongor

A bejegyzés trackback címe:

https://csenkids.blog.hu/api/trackback/id/tr7922184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása