A hétfő bűn?
Bűn rossz.
Általában.
Általában mindig.
De lehet rajta változtatni.
Csak nem tudom, hogy.
 

 

“Kedves Mr. Trout! Öröm és megtiszteltetés, hogy egy ilyen neves, alkotó személyiség Midland City első Művészeti Fesztiváljára áldozza értékes idejét. Szeretnénk, ha ittléte alatt családtagnak érezné magát közöttünk. Hogy Ön és a többi hozzánk látogató kitűnőség mélyebben átérezze, hogy részese lett kicsiny közösségünk életének, mindannyiukat megajándékozom az általam alapított és most általam vezetett cég egy részvényével. Most már nemcsak az enyém a cég, hanem az Öné is.

 

 

Megvan, amikor Vonnegut hőse, Kilgore Trout levelet kap Fred T. Barry-től, a Robo-Magic alapítójától? (Meg egy darab részvényt.) Ez a cég készített az első automatikus háztartási mosógépet. A cég emblémája egy gazdagon díszített pamlagon ülő görög istennőt ábrázolt. Az istennő zászlórudat tartott a kezében, hosszú zászló lobogott rajta. A zászlón ez állt:

Viszlát bús hétfő!

 

„A régi Robo-Magic mosógép jelmondata ravaszul összekevert két különböző elképzelést, amelyet az emberek a hétfőről alakítottak ki. Az egyik elképzelés az volt, hogy az asszonyok hagyományosan hétfőn szoktak mosni. A hétfő ettől csak mosási nap lett, de nem különösebben nyomasztó nap. Azok az emberek viszont, akik hét közben szörnyű munkát végeztek, annak idején időnként “bús hétfőnek" hívták a hétfőt, mert a pihenőnap után nem szívesen mentek vissza dolgozni. Amikor Fred T. Barry fiatal korában megalkotta a Robo-Magic jelmondatát, úgy tett, mintha a hétfőt azért hívnák “bús hétfőnek", mert a mosás undorítja és kimeríti az asszonyokat.

És a Robo-Magic majd fölvidítja őket.

Mellesleg egy szó sem volt igaz abból, hogy a Robo-Magic föltalálása idején a legtöbb asszony hétfőn mosott. Akkor mostak, amikor éppen kedvük tartotta.”

 

 

 

Én meg akkor mosolygok hétfőn, amikor ked(d)vem tartja!

 

 
 

 
 

 

 

 

 

 

Szerző: humanick  2008.11.18. 11:15 Szólj hozzá!

Címkék: pulp hétfő kurt vonnegut kilgore trout

A bejegyzés trackback címe:

https://csenkids.blog.hu/api/trackback/id/tr23876799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása